АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!

Версія для друкуВерсія для друку

Африканська чума свиней!

З початку 2019 року в Україні зареєстровано 23 випадки АЧС, у тому числі в Харківській (1 випадок), Запорізькій (1), Кіровоградській (1), Хмельницькій (1), Миколаївській (3), Сумській (1), Чернівецькій (3), Донецькій (3), Тернопільській (2), Дніпропетровській (1), Київській (2), Вінницькій (3), Волинській (1) областях. Станом на 24.06.2019 карантин продовжує діяти у 15 неблагополучних пунктах по АЧС – в 10 областях України: Херсонській (2), Донецькій (1), Київській (3), Сумській (1), Миколаївській (1), Вінницькій (3), Запорізькій (1), Кіровоградській (1), Теронопільській (1), Чернівецькій (1). Африканська чума свиней (АЧС) – це висококонтагіозна, гостра, інфекційна, вірусна хвороба свиней, що входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин затвердженого МЕБ на 2016 рік.

Одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов’язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацією профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Вірус Африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини та надзвичайно небезпечний для свиней!

На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статевовікових груп). Резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині). Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також – предмети догляду, інвентар, взуття, одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС. Холод (заморожена свинина) – всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним після розморожування).

Вірус Африканської чуми свиней, що характеризується вираженою варіабельністю вірулентних властивостей, високостійкий до факторів зовнішнього середовища: зберігає життєздатність в діапазоні рН від 4 до 10, тривалий час – від тижнів до місяців – зберігається в продуктах і субпродуктах від свиней, що не піддавались термічній обробці (солонина і сирокопчені харчові вироби, харчові відходи, що йдуть на корм свиням). У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, у копченій шинці – до 5 місяців, у гною – до 3 місяців. Вірус стійкий до висушування і гниття; при температурі 60 °C інактивується впродовж 10 хвилин. Перевірити наявність вірусу АЧС в кормах або зерні лабораторними методами чи в будь-який інший спосіб – не можливо, тому необхідно дотримуватись правил біобезпеки та здійснювати термічну обробка кормів, що згодовуються свиням. Єдиним шляхом унеможливлення занесення збудника з зерном є термічна обробка кормів та кормосумішів для свиней. Фахівці радять не купувати живих свиней і корми в зонах неблагополучних щодо АЧС. Мінімізувати поїздки на неблагополучні з АЧС території. У разі виникнення підозри на захворювання свиней Африканською чумою господар, незалежно від типу ведення господарства та форми власності, повинен негайно повідомити про виниклу підозру спеціаліста ветеринарної медицини, що обслуговує дане господарство. Потрібно ізолювати хворих і підозрілих на захворювання свиней у тому самому приміщенні, у якому вони перебували. Суворо забороняється забій і реалізацію тварин усіх видів (включаючи птицю) і продуктів їхнього забою (м’яса, сала, шкіри, вовни, пір’я тощо). Також забороняється виїзд з населеного пункту, господарства (ферми), де виявлене захворювання і в’їзд на їхню територію будь-якого виду транспорту, вихід обслуговуючого персоналу з ферми (господарства) без відповідної санітарної обробки, а також вивіз за територію господарства (ферми) продуктів і сировини тваринного походження, кормів і інших вантажів.

Пам’ятайте: лихо легше застерегти чим побороти! При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!

 

 

 

Начальник Чорнухинського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                                               А.М. Сивань

 

Наверх ↑